HomeNieuwsVrije meningsuiting: radicaal gedachtegoed tolereren, maar niet faciliteren
21
nov
2017

Vrije meningsuiting: radicaal gedachtegoed tolereren, maar niet faciliteren

Abid Tounssi & Ali Houri

Jong N-VA Antwerpen betreurt dat mensen met een radicaal discours als dat van Abid Tounssi en Ali Houri onder valse voorwendselen gebruik konden maken van stadsgebouwen om een verdelend gedachtegoed te verspreiden. Het is schrijnend om vast te stellen dat een groep die reeds kwetsbaar is voor kansarmoede expliciet gestimuleerd wordt om zich des te meer af te sluiten van de Vlaamse manier van leven.

Zoals de reacties van jonge moslima’s in het filmpje na de Genkse lezing doen blijken, kan dit soort discours immers leiden tot het stopzetten van studies die niet toegelaten zijn volgens een rigide interpretatie van de islam of het niet-participeren tijdens evenementen waar alcohol wordt geserveerd. Het is algemeen geweten dat Antwerpen kampt met diepe breuklijnen tussen bevolkingsgroepen. Hoewel er heel wat pogingen worden ondernomen om van “naast elkaar leven” over te gaan naar “samenleven”, zowel door initiatieven van bewoners als het stadsbestuur, hebben we nog een lange weg af te leggen. Als geëngageerde jongerenafdeling stellen we namelijk vast hoe ontzettend “blank” buurtfeesten, traditionele feesten zoals de Bollekesfeesten, verschillende “runs” tot en met de Tall Ships Races zijn.

Wij zijn van mening dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is. Wat ons betreft moeten zulke beladen en controversiële lezingen kunnen plaatsvinden zolang deze niet oproepen tot geweld of opruiing. Daarentegen mag dit in geen geval gefaciliteerd worden door openbare gebouwen ter beschikking te stellen van een ideologie die de waarden van een verlichte gemeenschap niet weerspiegelt. Wij steunen dan ook de keuze van het stadsbestuur om de toegang tot de gebouwen aan deze sprekers te ontzeggen. Jong N-VA Antwerpen pleit daarnaast voor een verstrengde doorlichting van dergelijke aanvragen en een bijkomende controle van de eigenlijke inhoud van de lezingen.