Jong N-VA roept verkleed als detectives stad Gent op om woonfraude aan te pakken

Vlaams minister voor wonen Matthias Diependaele biedt sociale woonmaatschappijen een gunstige raamovereenkomst aan om sociale huurders door privébedrijven te laten controleren op eigendommen in het buitenland. Zo kunnen fraudeurs uit hun sociale woning worden gezet. WoninGent tekent niet op deze raamovereenkomst in. “Onbegrijpelijk”, vertelt Jong N-VA voorzitter Jeroen Bergers “Elke woning die door onderzoek naar sociale fraude vrijkomt kan gaan naar iemand die er wel recht op heeft.”
De N-VA jongeren laten het niet bij woorden. Tijdens de middag van woensdag 25 mei trokken ze verkleed als detectives naar het Gentse stadhuis om een detectiveglas te overhandigen aan Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en Gent schepen van wonen Tinne Heyse (Groen). Stad Gent bezit namelijk 99% van de aandelen in de grootste Gentse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent.
“De Vlaamse overheid vergoedt de kosten van een onderzoek dat bewijs oplevert volledig. Indien er geen bewijs wordt gevonden bedraagt de vergoeding 75%. De woonmaatschappijen zitten dus met een serieus terugverdieneffect aangezien de fraudeur zijn onrechtmatig genoten sociale huurkorting moet terugbetalen. Dit geld kunnen de woonmaatschappijen investeren in renovaties of nieuwe sociale woningen. Bovendien verzekert de tussenkomst van een vrederechter dat er geen heksenjacht wordt geopend”, vertelt actiecoördinator Joachim De Leenheer.
Nationaal voorzitter Jeroen Bergers besluit: “Gent zou werk maken van hun eigen onderzoek los van de Vlaamse overheid. Daarmee konden ze tot vandaag de dag geen enkel geval van sociale fraude blootleggen. Dat terwijl het onderzoek via de Vlaamse raamovereenkomst al in 189 van de 421 gevallen bewijs van buitenlands onroerend bezit opleverde. We kunnen ons dus niet van de indruk ontdoen dat er bij de Gentse Vivaldi-coalitie een onwil is om sociale fraude aan te pakken, vandaar deze ludieke actie.”